Filmproducenten stappen uit NVS

'Democratisch tekort in de organisatie'

Acht Nederlandse filmproducenten zijn uit de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) gestapt. Dat hebben zij maandag gemeld.

Zij voelen zich 'in steeds minder mate vertegenwoordigd door het bestuur en de directie van de NVS.'

Volgens de producenten worden zij door het bestuur structureel te weinig geraadpleegd op belangrijke dossiers.

Zij spreken over een 'democratisch tekort in de organisatie.' Verder is er onvrede over de slechte communicatie tussen het bestuur en de directie en de leden.

Het gaat om productiehuizen die veelal artistieke films maken, zoals Augustus Film (Paradise Now), Circe Film (Guernsey), Flinck Film (A'dam-EVA), Waterland Film (Nachtrit) en IJswater Films (Skin). de NVS telt in totaal 32 leden.

De ontevreden producenten en de directie en het bestuur ondernemen nog een laatste poging om de breuk te lijmen. Er hebben de komende week nog gesprekken plaats tussen de twee strijdende partijen.

De NVS vertegenwoordigt de Nederlandse speelfilmproducenten bij onder meer het ministerie van OCW, de Publieke Omroep, het Filmfonds en diverse zusterverenigingen van regisseurs, scenarioschrijvers, filmverhuurders en bioscopen.

Hoe de uitgetreden speelfilmproducenten in de toekomst het contact met al deze organisaties gaan onderhouden, is niet duidelijk. De NVS was maandagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.

(bron: ANP)