Filmmuziek Inception afgeleid van Piaf-liedje

Eén nummer bron voor complete soundtrack

De Franse zangeres Edith Piaf verzorgt 47 jaar na haar overlijden de complete soundtrack van de blockbuster van deze zomer, Christopher Nolans Inception.

Componist Hans Zimmer (The Lion King) onthult tegenover The New York Times dat de complete soundtrack is afgeleid van het liedje Non, Je Ne Regrette Rien, een van de bekendste liedjes van de chansonnière. Het vijftig jaar oude nummer werd geschreven door Charles Dumont. ‘Alle muziek op de soundtrack is een fragment of een uitbreiding van het nummer van Piaf,’ aldus Zimmer.

Iedereen die Inception heeft gezien zal het liedje herkennen, dat herhaaldelijk terugkeert. In de film, waarin de personages zich verplaatsen van droom naar droom, wordt het originele liedje afgespeeld als waarschuwing om uit een droom te ontwaken.

Een oplettende luisteraar merkte op dat de overige muziek in de film is afgeleid van het bekende liedje, door op Youtube het muziekfragment op normale snelheid en in slow motion af te spelen. Zimmer reageerde verrast: ‘Ik was er verbaasd over hoe lang het duurde voordat men er achter kwam. Het was niet bedoeld als een geheim.’

Om in aanmerking te komen voor een Oscar voor Beste Originele Nummer is het van belang dat de muziek speciaal voor de film gecomponeerd is. Zimmer benadrukt dan ook dat soundtrack nieuw is: ‘Ik heb het origineel niet gebruikt, slecht één noot.’