Gisteren werden in New York de Tony Awards uitgereikt, de prestigieuze prijzen voor theaterproducties en -acteurs op Broadway. Onder de winnaars bevonden zich deze 64ste editie opvallend veel filmacteurs.

Hollywoodsterren Denzel Washington, Catherine Zeta-Jones en Scarlett Johansson vielen dit jaar in de prijzen tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Tony Awards. Washington won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol in Fences. Zeta-Jones ging naar huis met de award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een musical voor A Little Night Music. Johansson maakte haar debuut op Broadway met haar rol in A View from the Bridge, en sleepte eveneens een Tony in de wacht.

Overige genomineerde acteurs die vooral bekend zijn van het filmdoek, waren Jude Law, Alfred Molina en Laura Linney. De uitwisseling van acteurs tussen Broadway en Hollywood was jarenlang uitzonderlijk, maar tegenwoordig maken filmacteurs regelmatig de overstap naar het podium.

Voor enkele acteurs geldt dat zij hun carrière zijn begonnen in het theater. Zo was Catherine Zeta-Jones voorafgaand aan haar filmloopbaan een gevierd musicalster. Ook Denzel Washington acteerde tijdens zijn studententijd in het theater van zijn universiteit. ‘Ik vond het een geweldige mogelijkheid om terug te keren naar het podium, om terug te gaan naar mijn oorsprong. Ik krijg zo weinig kansen om op het podium te staan,’ zei Washington tegen CBS News. De Oscarwinnaar voegde daar aan toe: ‘Ik en de andere acteurs van mijn opleiding destijds waren allemaal snobs. We dachten dat we 600 dollar per week zouden verdienen op Broadway. We dachten niet aan Hollywood. Dat deed je gewoon niet.’