De European Achievement in World Cinema Award zal dit jaar worden uitgereikt aan de Libanese componist Gabriel Yared. Dat heeft de European Film Academy bekend gemaakt.

Gabriel Yared startte zijn muzikale carrière met het componeren, orchestreren en produceren van liedjes voor een breed scala aan Franse, Italiaanse en Braziliaanse zangers en zangeressen zoals Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Johnny Halliday, Mina en Françoise Hardy. Ook componeerde hij veel muziek voor ballet en jingles voor radio, televisie en commercials.
 
Zijn eerste filmscore schreef hij in 1980 voor Jean Luc Godard’s film Sauve qui peut (la vie). Sindsdien heeft hij zich vooral bezig gehouden met het componeren van filmmuziek. Zo schreef hij onder andere de scores voor 37°2 Le Matin (Jean-Jacques Beineix, 1986) Vincent & Theo (1990) van Robert Altman en L’amant (The Lover, 1991) van Jean-Jacques Annaud, waarvoor hij een Franse César ontving.

Met Anthony Minghella werkte Gabriel Yared samen bij The English Patient (1996), waarvoor hij zo’n beetje alle beschikbare Awards won, waaronder een Oscar en een Golden Globe.

In 2006 werd hij genomineerd voor een European Film Award voor de filmmuziek van Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck.

Gabriel Yared is zaterdagavond 4 december tijdens de 23ste European Film Awards Ceremony in Tallinn, Estland eregast.