Europa opgelucht over vrijlating Polanski

Positieve reacties op besluit van Zwitsers

In Europa wordt opgelucht gereageerd op het besluit van de Zwitserse rechtbank om filmmaker Roman Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. De langverwachte beslissing over zijn uitlevering werd afgelopen maandag bekendgemaakt.

De autoriteiten van Frankrijk en Polen reageerden positief op de vrijlating van de Frans-Poolse regisseur ( The Pianist). Frédéric Mitterand, de Franse minister van Cultuur, zei: ‘Nu is het tijd voor verzoeningspolitiek. Het pijnlijke verleden, zijn rijke persoonlijkheid en de unaniem gewaardeerde werken van Polanski zullen hun weg weer vinden.’

Thierry Frémaux, de directeur van het festival van Cannes, reageerde eveneens optimistisch: ‘Deze juridische procedure, waarin noch een winnaar, noch een verliezer is, lijkt eindelijk voorbij te zijn. We hopen dat dit het einde is van de drama’s die een stempel hebben gedrukt op Polanski’s bestaan, en dat hij zich snel weer helemaal aan zijn werk als filmmaker kan wijden.’

Tijdens het Filmfestival van Cannes twee maanden geleden kreeg de aangeklaagde filmmaker al steun van enkele collega’s, onder wie regisseurs Bertrand Tavernier en Jean-Luc Godard. Op het festival ging een petitie rond om de uitlevering van Polanski aan te vechten.

Sinds gistermiddag is de 76-jarige filmmaker op vrije voeten. De Verenigde Staten, die Zwitserland in oktober dit jaar vroegen om Polanski’s uitlevering, zeiden teleurgesteld te zijn over het besluit van de Zwitserse rechtbank.

Bron: Hollywoodreporter.com