Ere-Oscar voor Jean-Luc Godard en Francis Ford Coppola

En de Oscar gaat naar..

Regisseurs Jean-Luc Godard en Francis Ford Coppola krijgen een ere-Oscar voor hun volledige oeuvre net als de acteur Eli Wallach en historicus Kevin Brownlow.

Wallach, 94, speelde in films als The Magnificent Seven, The Misfits en The Good, the Bad and the Ugly. Hij verschijnt ook nog in Wall Street: Money Never Sleeps.
Kevin Brownlow, 72, ontvangt de ere-oscar voor zijn werk als vooraanstaand historicus en conservator van de zwijgende film.

Godard , 79, is één van de pioniers van de nouvelle vague, de Franse filmstroming die zich begin jaren zestig wilde bevrijden van de beperkingen van de klassieke cinema om zo een meer geïmproviseerde stijl te creëren. Zijn debuutfilm A Bout de Souffle (1960) geldt als een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

Coppola, 71,  is één van de meest vernieuwende Amerikaanse filmmakers uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij won drie keer een Oscar met de films Godfather (1972) en Godfather II (1974) en het script van Patton (1970). Ook stond hij als producent aan de wieg van de carrières van andere grote regisseurs, bijvoorbeeld George Lucas (Star Wars).