Volgens vakblad Variety gaan we dit najaar een ietwat mager filmfestivalseizoen tegemoet, met als belangrijkste festivals Toronto, Venetië en Telluride. Door de vermindering van marketingbudgetten zijn filmmaatschappijen een stuk voorzichtiger geworden.

Voor Amerikaanse studio’s zijn de najaarsfestivals vooral belangrijk om voorafgaand aan het awardseizoen de aandacht te vestigen op films die mogelijk in aanmerking komen voor een Golden Globe of Oscar. Maar de filmmaatschappijen zijn momenteel voorzichtig in hun beleid. Zo besloot Paramount The Fighter ( David O. Russell), met hoofdrollen van Christian Bale en Mark Wahlberg, niet in te zenden naar de najaarsfestivals. Omdat de film pas in december in première gaat, is Paramount bang dat ze niet zo lang de aandacht voor de film vast kunnen houden.  

Een paar jaar terug zou een distributeur geen moment hebben getwijfeld om een film die uitkomt in december op de najaarsfestivals te vertonen. Maar de marketingbudgetten zijn gekrompen, en er moeten dus offers worden gemaakt. Ook sturen bijna alle filmbedrijven minder medewerkers naar de festivals.

Het lichtpuntje voor de najaarsfestivals is dat er veel films zijn die niet op tijd klaar waren om op het Filmfestival van Cannes in première te gaan, en dus wellicht Toronto, Venetië of Telluride aandoen. Films die waarschijnlijk op een of meer festivals zullen verschijnen zijn Somewhere ( Sofia Coppola), Miral ( Julian Schnabel) en The American ( Anton Corbijn).

Opmerkelijk is dat de nieuwe film van David Fincher, The Social Network, niet naar Toronto, Venetië of Telluride wordt ingezonden, maar zijn exclusieve première beleeft op het New York Filmfestival in oktober. De langverwachte film Tree of Life van Terrence Malick zou aanvankelijk in Cannes in première gaan, maar zelfs de primeur op een van de najaarsfestivals is onzeker, aangezien nog steeds niet duidelijk is of de film op tijd af is.

Het Filmfestival van Venetië vindt plaats van 1 tot en met 11 september. Het festival in Telluride van 3 tot en met 6 september, en in Toronto van 9 tot en met 19 september.