Documentairemakers van Catfish aangeklaagd

Rechtszaak kan waarheid over documentaire onthullen

Threshold Media is een rechtszaak begonnen tegen de regisseurs, producenten en distributeurs (Universal en Relativity Media) van de controversiële documentaire Catfish. Het bedrijf eist een schadevergoeding en een deel van de winst.

Wat begon als een discussie over de echtheid van de documentaire, is veranderd in een lastige auteursrechtenkwestie. Threshold Media Corp. probeert de filmmakers Ariel Schulman en Henry Joost te laten betalen voor het gebruik van een YouTube-versie van All Downhill From Here van singer-songwriter Amy Kuney.

De filmmakers weigeren echter te betalen voor het gebruik van het nummer en hanteren een ‘fair use defense’; Als de muziek essentieel is voor het verhaal van een documentaire, is betalen volgens de Amerikaanse wet niet nodig.  Wanneer het echter grotendeels fictie blijkt te zijn, verandert de zaak.

In hoeverre de documentaire over dubbellevens en misleidingen op Facebook op waarheid berust heeft vanaf de première op het Sundance festival tot heftige discussies geleid. De filmmakers beroepen zich op hun onschuld en beargumenteren dat als het allemaal van tevoren uitgedacht en gepland zou zijn, de hoofdpersoon (tevens de broer van Shulman)  dan zeker ‘the next Marlon Brando ’ zou moeten zijn.

Nu Catfish meer dan drie miljoen euro in de VS heeft opgebracht wordt het Amerikaanse gerechtshof betrokken in de discussie. De makers van Catfish zullen onder ede moeten verklaren dat de film geen hoax is.

Catfish is sinds 2 december 2010 te zien in Nederlandse bioscopen.