De Vliegenierster van Kazbek slotfilm IFFR 2010

Film van Ineke Smits in première op Rotterdams filmfestival

Het 39ste International Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt op zaterdag 6 februari afgesloten met de wereldpremière van De Vliegenierster van Kazbek van regisseur Ineke Smits (Monas Plen, Transit Dubai). Het scenario voor de film is geschreven door Arthur Japin.

De Vliegenierster van Kazbek gaat over het meisje Marie (Madelief Blanken), dat woont op het eiland Texel en opgroeit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar leven verandert wanneer er een Georgisch regiment op het Waddeneiland wordt gestationeerd en ze de jonge soldaat Goga (Zura Zhghenti) ontmoet. Smits en Japin werkten eerder samen aan de film Magonia (2001).

De film heeft een link met enerzijds het IFFR 2010-themaprogramma ‘After Victory’ met films over oorlog en anderzijds met drie festivalpremières uit en over hedendaags Georgië (Tijgerkandidaat Street Days, Susa en de documentaire Russian Lessons).

De Vliegenierster van Kazbek draait vanaf 1 april in de bioscoop. De 39ste editie van het IFFR wordt gehouden van 27 januari tot en met 7 februari.