Conferentie over rol vrouwen in entertainment

Een stap richting gelijkheid mannen en vrouwen

Gisteren startte in Brussel een baanbrekende conferentie over de status van gender politics in de entertainmentindustrie.

Volgens Vanessa Thorpe van The Guardian brengt de conferentie van het Europees Parlement filmprofessionals en federatieleden uit Europa bijeen, om de huidige situatie te verbeteren. De laatste tijd zijn er veel geluiden over de ondergeschikte positie van vrouwen in de filmwereld. Zo werd er tijdens het Filmfestival van Cannes op verschillende blogs kritiek geleverd op het gebrek aan vrouwelijke regisseurs in de competitie in Cannes. Ook circuleren er enkele petities op internet die oproepen tot betere omstandigheden voor vrouwen in de film- en televisiebranche. Thorpe benadrukt bovendien dat een verslag van de International Federation of Actors aantoont dat de verschillen in betaling en mogelijkheden tussen mannen en vrouwen omvangrijk zijn.

Opmerkelijk is dat filmdeskundigen gelijktijdig met de huidige kritiek een nieuwe trend hebben gesignaleerd, waarbij vrouwelijke acteurs oorspronkelijk voor mannen geschreven rollen spelen. Vaak zou een dergelijke keuze van een producent een manier zijn om een bekende naam te strikken voor een rol. Zo werd onlangs bekend dat actrice Helen Mirren ( The Queen) in de geplande filmproductie Arthur de rol zal vertolken van de butler, die in het origineel van Steve Gordon uit 1981 gespeeld werd door een mannelijke acteur. Mirrens rol van Prospero in de aankomende Shakespeare- verfilimg van The Tempest (Julie Taymor) is daadwerkelijk aangepast naar het vrouwelijk personage Prospera.