Collectie stomme films gevonden in Nieuw-Zeeland

75 films terug naar Verenigde Staten

Onlangs is in een filmarchief in Nieuw-Zeeland een collectie stomme films gevonden, die lang als verloren werd beschouwd. Ongeveer 75 films worden onder leiding van de National Film Preservation Foundation naar de Verenigde Staten gebracht. Dit meldt de New York Times.

De stomme films die worden teruggebracht naar de Verenigde Staten zijn geselecteerd op basis van hun historische en culturele belang. Onder de films bevinden zich veel westerns en korte komedies, belangrijke exportproducten voor de vroege Amerikaanse filmindustrie.

Onder de gevonden films bevindt zich Upstream (1927) van viervoudig Oscar-winnaar en regisseur John Ford. Deze film toont voor het eerst de invloed van de Duitse regisseur F. W. Murnau op Ford, en is daarmee een belangrijke vondst. Ook bestaat de collectie onder andere uit  films met rollen van destijds beroemde actrices als Clara Bow en Mary Fuller.

Het verkrijgen van de films – die gedraaid werden op het instabiele, hoog brandbare nitraat dat tot begin jaren vijftig werd gebruikt – is voor de Verenigde Staten een ingewikkeld traject. Vooral het transport van het nitraat vanuit Nieuw-Zeeland is complex. Annette Melville, directeur van de National Film Preservation Foundation, vertelt de New York Times: ‘We moeten de films vervoeren in stalen vaten die zijn goedgekeurd door de Verenigde Naties. Tot nu toe hebben we een derde van de films verscheept.’