China wil concurreren met Hollywood

Chinese 3D-film met Amerikaanse acteurs in de maak

In de grootste studio van Bejing wordt momenteel gewerkt aan de film Empires of the Deep, een 3D-film met voornamelijk Amerikaanse acteurs. De film kan gezien worden als een poging om van China een globale filmfabrikant te maken.

Hoewel China veel industrieën domineert, speelt het land in de filmwereld geen belangrijke rol. De filmmakers van Empires of the Deep hopen dat daar nu verandering in komt. Volgens The New York Times zou de film ertoe kunnen leiden dat internationale filmmakers in China films willen maken die geproduceerd kunnen worden met lagere kosten dan in Hollywood.

De film is volgens het Amerikaanse dagblad een samenraapsel van Avatar, Gladiator en Pirates of the Caribbean. Onroerendgoedmagnaat Jon Jiang, het brein achter Empires of the Deep, vertelt de krant: ‘Mijn idee is om films te maken op de grootste schaal die er bestaat. Ik wil films distribueren naar 160 landen. Ik wil dat het episch wordt.’

De spektakelfilm Hero van regisseur Yimou Zhang is een van de Chinese films die een globaal kassucces werd. Bovendien werd de film in 2003 genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Jiang meent dat Zhang en andere Chinese regisseurs wel bedreven zijn, maar de filmindustrie begrenzen door vooral Chinese acteurs en verhaallijnen te gebruiken.

De regering is een grote belemmering voor de Chinese filmindustrie door de strenge censuur en het aandringen op naleving van enkele punten die gevoelig liggen bij de Communistische Partij. De overheid heeft in het geval van Empires of the Deep al aangedrongen op meer Chinese elementen, zoals het casten van een grote Chinese acteur. De release van de film staat gepland voor de zomer van 2011.