De Méliès d'Or 2010 voor de Beste Europese Fantastische Film van het jaar is toegekend aan Buried, een Spaanse thriller van regisseur Rodrigo Cortés met in de hoofdrol de Amerikaanse acteur Ryan Reynolds. De prijs werd aan Cortés uitgereikt op het Méliès d'Or gala tijdens het 43ste Sitges International Fantastic Film Festival in Spanje op 14 oktober.

Buried beleeft op 30 oktober in elf steden een nachtelijke voorpremière tijdens de Halloween Horror Show 2010 (www. horrorshow.nl) en wordt vanaf 25 november landelijk in de bioscopen uitgebracht door E1 Entertainment.

In Buried werkt de Amerikaanse aannemer Paul Conroy (Reynolds, The Proposal) in Irak mee aan de wederopbouw van het land. Na een aanval van Irakese rebellen wordt hij wakker in een doodskist , levend begraven. Met alleen een aansteker en een mobiele telefoon moet Conroy proberen zichzelf te bevrijden.

De Méliès d’Or competitie bestaat sinds 1996 en is uniek in de wereld. Het is de enige competitie die georganiseerd wordt door een groep filmfestivals, die samenwerkt in de European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF). Nederland is vertegenwoordigd door Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival.