Britse komiek Norman Wisdom (95) overleden

Charlie Chaplins 'favoriete clown'

De Britse komiek en acteur Norman Wisdom is op 95-jarige leeftijd overleden. Wisdom overleed maandag in een verzorgingshuis op het eiland Man.

Wisdom was vooral populair in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Hij speelde meestal de onhandige underdog, die tegenslagen te boven probeert te komen. De film Trouble in store uit 1953 leverde hem een Bafta, de Britse Oscar, op voor de beste nieuwkomer. Het themanummer uit die film, Don't laugh at me, ('cause I'm a fool), groeide uit tot zijn lijflied.

Na Trouble in store volgde een reeks soortgelijke low-budgetcomedy's. Wisdom speelt in de films telkens de rol van de klunzige handwerksman Norman Pitkin. De films waren enorme kassuccessen, niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook in Albanië. De communistische dictator Enver Hoxha zag de films, waarin Pitkin uiteindelijk zegeviert over zijn bazen, als een parabel over de klassenstrijd. Charlie Chaplin noemde Wisdom eens zijn favoriete clown. In later jaren was Wisdom, die ook op Broadway speelde, vooral op televisie te zien. Hij bleef acteren tot hij 90 was en zijn gezondheid achteruit begon te gaan.

In 2000 werd Wisdom geridderd door koningin Elizabeth. Bij het verlaten van de plechtigheid struikelde hij, met opzet.


Norman Wisdom in Trouble in store ( 1953)

Bron: Novum/AP