Bonnie en Clyde-regisseur Penn overleden

Arthur Penn (88) overleden

De Amerikaanse film- en theaterregisseur Arthur Penn is dinsdag in New York (lokale tijd) overleden. Hij stierf een dag na zijn 88ste verjaardag. Penn was al een jaar ziek en overleed aan hartfalen, aldus familieleden.

Penn zette een stempel op de Amerikaanse filmindustrie met de film Bonnie and Clyde (1967), waarin Warren Beatty en Faye Dunaway als de bankrovers Bonnie en Clyde in de jaren dertig door Amerika trekken en wereldberoemd worden. Ondanks de grappige momenten was de film seksueel meer uitgesproken en was er meer bloedig geweld te zien dan tot dan toe gebruikelijk was.

De film brak taboes en plaveide de weg voor films als Easy Rider en The Graduate. De klassieker, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, won twee Oscars.

Penn zette mogelijk ook een stempel op de Amerikaanse geschiedenis, berichtte The New York Times. Hij adviseerde de toenmalige senator en later president John F. Kennedy in 1960 tijdens televisiedebatten met Richard Nixon om in de lens te kijken en korte krachtige uitspraken te doen. Ook regisseerde hij de uitzending van het derde debat.

Bron: ANP/AFP