Bioscopen weigeren nieuwe Disney te vertonen

Burtons Alice in Wonderland in de wacht

De Nederlandse bioscopen gaan Alice in Wonderland, de nieuwe film van regisseur Tim Burton en distributeur Disney, niet vertonen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) maandag gemeld.

Het besluit geldt niet alleen voor Nederland. In heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten hebben de grote bioscoopexploitanten de film in de ban gedaan. De reden hiervoor is de onvrede over het releasebeleid van Disney. De distributeur wil de film, die begin maart wereldwijd in de bioscopen moet gaan draaien, al in juni op dvd uitbrengen.

Dit gaat volgens de exploitanten in tegen afspraken die de bioscoop- en de dvd-branche met elkaar hebben gemaakt . Officieel moeten er meer dan vier maanden zitten tussen een bioscoop- en dvd- release, omdat de bioscopen anders te weinig tijd hebben om de film aan te bieden aan het publiek.

De Nederlandse bioscoopbranche sluit zich aan bij het internationale besluit om de film niet te vertonen.

Distributeur Disney stelt in een reactie voorafgaand aan elke film zorgvuldig te bepalen wanneer een titel in de bioscoop en op dvd verschijnt. 'Ons belang is hetzelfde als dat van de bioscopen, namelijk een gezonde filmindustrie', aldus een zegsvrouw.

Het bedrijf zegt onder meer vanwege de bedreiging van illegaal downloaden sommige films eerder op dvd uit te brengen. Disney is vooralsnog niet van plan de releasedata van Alice in Wonderland aan te passen.

(bron: ANP)