BFI wil bedreigde Hitchcocks redden

Inzamelingsactie voor restauratie

Het British Film Institute houdt een inzamelingsactie om negen vroege films van regisseur Alfred Hitchcock te restaureren. Bovendien is de organisatie een zoektocht gestart naar 75 verloren films, waarvan tevens een van de ‘Master of Suspense’.

Het British Film Institute (BFI) meent dat de restauratie van de bedreigde Hitchcock-films met enige spoed moet plaatsvinden en dat het project een miljoen pond zal kosten. De negen stomme films verkeren in een zeer slechte staat en de originele negatieven zouden met digitale technieken aanmerkelijk verbeterd kunnen worden, meent het instituut . Een van de films is Hitchcocks The Lodger: A Story of the Londen Fog (1927), die destijds als een meesterwerk werd ontvangen. Het BFI beschouwt de films als een cruciaal onderdeel van de Britse cultuurgeschiedenis, zo meldt persbureau Reuters.

Het BFI is daarnaast een zoektocht begonnen naar 75 belangrijke, verloren films , die de organisatie graag aan haar archief, de grootste film- en televisieverzameling ter wereld, wil toevoegen. Bovenaan de lijst staat Hitchcocks enige verloren film The Mountain Eagle (1926), een stomme zwart-wit film over een lafhartige vader, een verminkte zoon, een lieve schooljuf en een onschuldige gevangene. De regisseur was niet bedroefd om het feit dat de kopieën tijdens zijn leven al verloren of verwoest waren en omschreef de film als ‘afschuwelijk’, zo meldt The Guardian.

In de top tien van de gezochte films staat ook A Study in Scarlet (1914), waarin voor de eerste keer een rol is weggelegd voor Sherlock Holmes. Op de lijst van het BFI staat eveneens de eerste science fiction-film van Orson Welles, The First Men in the Moon (1919). Er wordt niet alleen naar vroege films gezocht. Zo hoopt het BFI hoopt ook de komedie Where is Parsifal? (Henri Helman) uit 1983 terug te vinden.