Avatar is grote winnaar Golden Globes

Prijs voor beste film en beste regie

De film Avatar is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Golden Globes zondag.

De sciencefictionkaskraker won de prijs voor beste film terwijl James Cameron , die Avatar regisseerde, de Golden Globe voor beste regisseur kreeg.

Avatar is een van de kaskrakers uit Hollywood van afgelopen jaar. De film behaalde als snelste ooit een omzet van 1 miljard dollar: de film draaide daarvoor slechts 17 dagen in de bioscoop.

Avatar is ook de duurste film ooit gemaakt. Naar verluidt kostte de productie meer dan 300 miljoen dollar (bijna 209 miljoen euro).

Jeff Bridges werd tot beste acteur uitgeroepen voor zijn rol in het musical-drama Crazy Heart over een rauwe countrymuzikant die een relatie begint met een jonge journaliste.

Sandra Bullock werd zijn vrouwelijke evenknie dankzij haar rol in de sportfilm The Blind Side. De Amerikaanse actrice schonk tijdens de show een miljoen dollar aan de hulpoperaties in het door een aardbeving getroffen Haïti.

De Amerikaanse comédienne en actrice Mo'Nique (Monique Imes) kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. In de Amerikaanse dramafilm Precious speelt ze de tirannieke moeder van het zwaarlijvige en mishandelde 16-jarig meisje Claireece ‘Precious’ Jones (Gabourey Sidibe). Christoph Waltz speelde de beste mannelijke bijrol, met zijn vertolking van de geschifte SS- officier Hans Landal in Inglourious Basterds.

De Duitse zwart-witfilm film Das weisse Band won de prijs in de categorie beste niet-Engelstalige film.


Bron: ANP/RTR/AFP


De volledige lijst met winnaars