Anneke Blok eregast op NFF

Actrice won tweemaal Gouden Kalf

Actrice Anneke Blok (1960) is gast van het jaar op het komende Nederlands Film Festival, dat plaatsvindt van 22 september tot en met 1 oktober. Met een uitgebreid programma brengt het festival een eerbetoon aan deze actrice die een breed oeuvre heeft opgebouwd van opvallende rollen in zowel Nederlandse toneel-, als film- en televisieproducties.

Anneke Blok debuteerde in 1989 in de korte film Uw mening graag van Heddy Honigmann en werd hiervoor direct bekroond met een Gouden Kalf speciale juryprijs. In de jaren negentig speelde ze bijrollen in films als De nieuwe moeder, Kruimeltje en Man, vrouw, hondje. Daarnaast was ze onder meer te zien in de televisieseries Bij nader inzien en Tijd van leven en stond ze veelvuldig in het theater.

Het afgelopen decennia brak ze gestaag, maar krachtig door bij het grote publiek met rollen in Familie, Het paard van Sinterklaas, Alles is liefde en Oorlogswinter. Voor haar rol in Tiramisu ontving Blok in 2008 haar tweede Gouden Kalf. De jury prees haar vermogen om van personages mensen van vlees en bloed te maken, met oprechte en herkenbare emoties. Afgelopen jaar was ze te zien in de intieme familiefilm Alles stroomt en de telefilm Coach.

In een eerste reactie laat de actrice weten vereerd te zijn dat het festival haar verkozen heeft tot eregast. 'Wat ik voelde op het moment dat ik gevraagd werd om Gast van het Jaar te worden, is vergelijkbaar met het gevoel dat ik had toen er een fantastisch filmscript in de bus lag met de vraag om die ene mooie rol te spelen en dat alles zonder screentest: verrast, vereerd en wat een mazzel !'