Alice toch te zien in Engeland

Odeon en Disney vinden elkaar

De Britse bioscoopketen Odeon gaat toch de film Alice in Wonderland van regisseur Tim Burton vertonen. De grootste keten van Europa, die ook huisvest in onder andere Italië en Duitsland, bereikte donderdag een overeenkomst met Disney, meldt The Guardian.

Eerder leek Odeon, net als veel andere bioscoopketens wereldwijd, de 3D-film te boycotten uit protest tegen de plannen van Disney om de film al na 12 weken op dvd uit te brengen. Dit is vijf weken eerder dan gebruikelijk. De vertoners waren bang dat de film hierdoor minder bezoekers zou trekken.

Donderdag is Odeon alsnog overstag gegaan. Het bedrijf zegt een overeenkomst te hebben gesloten met Disney, mede met het oog op toekomstige releases. Volgens Odeon is de financiële toekomst van bioscopen niet langer in het geding. De film is vanaf 5 maart dan ook gewoon te zien in Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Duitsland , Portugal en Oostenrijk. Eerder werd al bekend dat de dvd in die landen later wordt uitgebracht.

In Nederland houden de grootste bioscoopketens voorlopig voet bij stuk. De theaters van Pathé, Wolff, Minerva en Utopolis vertonen de film niet, waardoor Alice in Wonderland in slechts zo’n 20% van alle bioscopen in Nederland te zien zal zijn.