Alex van Warmerdam wint Johannes Vermeer Prijs

Regisseur ontvangt staatsprijs voor gehele oeuvre

Alex van Warmerdam krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2010. De regisseur, theatermaker, beeldend kunstenaar, acteur en schrijver krijgt de staatsprijs vanwege 'de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre'. Aan de prijs is een bedrag van honderdduizend euro verbonden.

Van Warmerdam regisseerde films als Abel, De Noordelingen, Kleine Teun en Ober. Als acteur speelde hij in onder meer De jurk en De laatste dagen van Emma Blank. Daarnaast stond de 57-jarige Van Warmerdam aan de wieg van theatergezelschap Hauser Orkater en bracht hij theaterstukken uit voor het gezelschap De Mexicaanse Hond.

Van Warmerdam houdt zich niet alleen met film en theater bezig. Zo schreef hij de roman De Hand van een Vreemde en de dichtenbundel Van Alle Kanten Komen Ze. Bovendien is hij beeldend kunstenaar, zijn werk was recentelijk nog te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, die uitzonderlijk artistiek talent moet eren en stimuleren. Van Warmerdam is de tweede winnaar, vorig jaar ging de Johannes Vermeer Prijs naar operaregisseur Pierre Audi. Van Warmerdam mag de prijs op 29 oktober ophalen.