Alain Fleischer gastcurator filmfestival Breda

Franse filmmaker stelt top 10 samen

Gastcurator van het International Film Festival Breda, dat van 24 tot en met 28 maart voor de tweede keer plaatsvindt, is de Franse filmmaker, fotograaf, kunstenaar en schrijver Alain Fleischer. Het festival vertoont zijn tien favoriete speelfilms en hij woont het volledige festival bij.

Alain Fleischer is de zoon van de beroemde regisseur en pionier op het gebied van animatiefilms Max Fleischer. Zijn bekendste films zijn Zoo Zéro (1987) en Le Louvre imaginaire (1993). Tevens heeft hij zo’n twintig boeken en essays geschreven, zowel fictie als non-fictie, en is hij als docent verbonden aan verscheidene internationale kunstopleidingen en universiteiten.

Momenteel is Fleischer directeur van het prestigieuze Le Fresnoy, Studio Nationale des Arts Contemporaine in het Franse Tourcoing. Op verzoek van de Franse overheid richtte hij deze school in 1996 op met als doel een nieuwe vorm van hoogwaardig onderwijs te bieden met een nadruk op film en combinaties met moderne media.

Bij de top tien van Alian Fleischer zitten veel hoogtepunten uit de klassieke cinema zoals Pantserkruiser Potemkin van Sergei M. Eisenstein (1925), Persona van Ingmar Bergman en 8 ½ van Federico Fellini (1963).

Het International Film Festival Breda, dat zich richt op film en beeldcultuur,  vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in de MustSee Bioscoop en op verschillende plaatsen in de binnenstad in de openbare ruimte. Tijdens de eerste editie in 2009 was fotograaf en filmmaker Anton Corbijn gastcurator.