Afwezige Polanski domineert Filmfestival Berlijn

Arrestatie doet aandacht voor The Ghost Writer toenemen

Hoewel regisseur Roman Polanski zelf niet aanwezig zal zijn op het internationale filmfestival van Berlijn, zal zijn nieuwe film The Ghost Writer het festival zeer waarschijnlijk gaan domineren. Sinds de spraakmakende arrestatie van de regisseur vorig jaar september, is de aandacht voor de film sterk toegenomen. Eind november werd de regisseur op borgtocht vrijgelaten, sindsdien verblijft hij onder huisarrest in zijn Zwitserse chalet.

The Ghost Writer is een van de honderden inzendingen die te zien zijn tijdens het festival. De film draait in de hoofdcompetitie en maakt zo kans op de Gouden Beer. De regisseur zou de laatste hand aan de film hebben gelegd terwijl hij in de gevangenis in Zürich zat, vlak na zijn arrestatie. Films van Polanski vergaren doorgaans al veel bekijks op Europese filmfestivals, maar door de arrestatie verwacht men dat de aandacht alleen maar zal toenemen.

The Ghost Writer gaat over een man, gespeeld door Ewan McGregor, die wordt ingehuurd om de memoires van de voormalige Britse premier te schrijven. Hierbij ontdekt hij staatsgeheimen waardoor hij zijn eigen leven niet meer zeker is. De premier , een rol van Pierce Brosnan, zou gebaseerd zijn op de voormalige Britse premier Tony Blair.

Het filmfestival van Berlijn vindt plaats van 11 tot en met 21 februari. The Ghost Writer gaat op 20 mei in Nederland in première.

( bron: Novum)