Het ziet ernaar uit dat The Hobbit-films de duurste aller tijden worden. De kosten voor het tweeluik lijken uiteindelijk een half miljard dollar te gaan bedragen, zegt een bron binnen productiemaatschappij Warner Bros.

Dit is zo'n tweehonderd miljoen meer dan de duurste film tot nog toe, Pirates of the Caribbean: At World's End. Dat schrijft de Australische nieuwssite news. com.

De kosten zijn vooral opgelopen als gevolg van het gesteggel over rechten tussen medeproducent New Line Cinema en de erven van J.R.R. Tolkien , die het boek schreef waarop de film is gebaseerd.

Hoewel de partijen de strijdbijl inmiddels hebben begraven, worden de kosten van het proces geschat op ruim honderd miljoen dollar. Dat is nog voordat ook maar een seconde film is opgenomen.

Twee delen
De opnames worden hoe dan ook niet goedkoop. The Hobbit wordt verfilmd in twee delen van elk ongeveer twee uur. Producent Peter Jackson, die eerder de The Lord of the Rings-trilogie regisseerde, heeft al aangegeven beide delen te willen opnemen in HD en 3D.

Daarnaast krijgen de acteurs die terugkeren uit The Lord of the Rings, zoals Ian McKellen als Gandalf en Andy Serkis als Gollum , een veel hoger salaris dan bij de opnames van de trilogie.

Regisseur
Er is nog veel onduidelijk over de verfilming van The Hobbit. Zo is er officieel nog geen regisseur, hoewel alom wordt aangenomen dat Jackson de regie ter hand neemt.

Ook wordt nog gezocht naar een hoofdrolspeler. Er doen geruchten de ronde dat Martin Freeman de jonge Bilbo Baggins gaat spelen.

Conflict
Daarnaast loopt er een conflict tussen de filmproducenten en de Nieuw-Zeelandse acteursvakbond. Deze bond vindt dat acteurs in Nieuw-Zeeland, waar de films worden opgenomen, te weinig betaald krijgen en probeert daarom de productie te boycotten.

De twee Hobbit-films staan op het programma voor 2012 en 2013. Gezien de vele problemen rond de productie van de twee films is het maar de vraag of de planning gehaald wordt.

Bron: Novum