'Documentaire' over Joaquin Phoenix is hoax

Rare gedrag Phoenix was nep

Er is niets mis met Joaquin Phoenix. Dat heeft regisseur Casey Affleck donderdag bekendgemaakt. De acteur vertoonde twee jaar lang uiterst vreemd gedrag, maar het verwarde gedrag en het onverzorgde uiterlijk van Phoenix waren nep.

Met die onthulling maakt Affleck een einde aan alle speculaties. De metamorfose stond in dienst van de documentaire die Affleck over Phoenix maakte.

Twee jaar geleden kondigde Phoenix het einde van zijn acteercarrière aan. De 35 -jarige acteur besloot zich op een rapcarrière te storten.

Critici twijfelden aan de echtheid van de mededeling. Phoenix bleef echter volhouden en gaf zelfs een interview als zijn verwarde alter ego in de talkshow van David Letterman.

Affleck werkte in die twee jaar aan een documentaire over de zogenaamde carrièreswitch van Phoenix. In de New York Times onthult de regisseur dat het hele spektakel een act was. 'Het was de rol van zijn leven', zei hij. Om het zo geloofwaardig mogelijk te maken manipuleerde de regisseur zelfs homevideo's uit Phoenix' jeugd.

Casey Affleck, de jongere broer van Ben Affleck, zei dat het nooit zijn bedoeling is geweest mensen voor de gek te houden. Hij omschrijft zijn documentaire 'I'm Still Here' als een ' gonzo film', een stijl waarbij de vastlegger onlosmakelijk verbonden is aan het onderwerp in de film.

Bron: Novum