Winnaars stimulansprijzen Filmfonds bekend

Makers Alles is liefde krijgen grootste bedrag

Het Nederlands Fonds voor de Film heeft maandag de winnaars van de Stimulans Voor Succes-prijzen bekend gemaakt. De makers van Alles is liefde krijgen 100.000 euro van het Filmfonds voor de ontwikkeling van nieuwe filmplannen. Moordwijven krijgt 75.000 euro en Waar is het paard van Sinterklaas? 50.000 euro voor commercieel succes. Waar is het paard van Sinterklaas?, Dunya & Desie, Het zusje van Katia, El Olvido, Bloedbroeders, Calimucho, Kan door huid heen en Winterstilte krijgen ieder 25.000 euro voor artistiek succes.

De stimulansprijzen worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Vanaf volgend jaar vervallen de commerciële succesprijzen en worden de artistieke succesprijzen uitgebreid. Alles is liefde kreeg het grootste geldbedrag omdat de romantische mozaïekfilm van regisseur Joram Lürsen tussen september 2007 en februari 2009 meer dan 1,3 miljoen bezoekers trok. Moordwijven en Waar is het paard van Sinterklaas? wisten respectievelijk 426 en 354 duizend bezoekers naar de bioscoop te lokken.

Om geclassificeerd te worden als een artistiek succes moest een film in de periode tussen september 2007 en februari 2009 geselecteerd zijn voor een internationaal filmfestival of genomineerd zijn voor een Oscar. Waar is het paard van Sinterklaas?, Het zusje van Katia, Dunya & Desie, Calimucho, Kan door huid heen en Winterstilte werden allemaal geselecteerd voor het Filmfestival van Berlijn. Heddy Honigmanns documentaire El Olvido en de telefilm Bloedbroeders werden opgenomen in de selectie van het filmfestival van San Sebastian.

Regisseur Dick Maas en producent Tom de Mol van Moordwijven weigeren aanwezig te zijn bij de uitreiking van de prijs uit onvrede met het huidige fondsbeleid. Moordwijven is drie keer afgewezen door het fonds, dat pas overstag ging na een aangespannen beroepsprocedure.