Winnaars Imagine bekend

Prijzen naar Let the Right One In en Before the Fall

Op de slotavond van IMAGINE, zaterdag 25 april, zijn de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt. De Black Tulip Award ging naar Let the Right One In, van de Zweedse filmmaker Tomas Alfredson. De Zilveren Méliès ging naar Before the Fall uit Spanje. En de publieksprijs, de Silver Scream Award, ging eveneens naar Let the Right One In.

Als eerste op de avond maakte de Black Tulip-jury, bestaande uit Eddy Terstall (regisseur), Gerhard Busch (Cinema.nl) en Guido van Driel ( striptekenaar), de winnaar bekend van de Black Tulip Award 2009, de juryprijs van IMAGINE. De winnaar is: Let the Right One In, van de Zweedse filmmaker Tomas Alfredson.

De jury: ‘De Black Tulip Award gaat naar een film die het horrorgenre ver oversteeg, en liet zien dat ieder pispaaltje eigenlijk een vampier als vriendin zou moeten hebben”.

Er was een Speciale Juryvermelding voor Lake Mungo van de Australische filmmaker Joel Anderson.
De jury: “Een vaardige en geslaagde uitvoering van  het nepdocu-concept. De regie was zo strak en het spel van de talking heads zo realistisch, dat het des te opmerkelijker is dat het hier een debuutfilm betrof.”

Méliès Awards
De Méliès-jury, bestaande uit Martin Koolhoven (regisseur), Clementine van Wijngaarden (VARA Gids) en Hisko Hulsing (animator/striptekenaar ), kende de Zilveren Méliès 2009 voor de Beste Europese Fantastische Film van IMAGINE toe aan Before the Fall (Tres Días).

Uit het juryrapport: “ De winnaar van de Zilveren Méliès is met recht een fantastische film: het mengt naar hartenlust elementen uit het genre van de horror, Apocalyps, seriemoordenaarfilm, drama, zelfs romantiek en heeft daarbij een licht filosofische inslag: is de mens voorbestemd om zijn instincten te volgen, zelfs als hij weet dat elke actie futiel is in het licht van een snel naderende Apocalyps?”

Before the Fall is door het winnen van de Zilveren Méliès op IMAGINE automatisch genomineerd voor de Gouden Méliès 2008. De uitreiking van de Méliès Awards vindt plaats in oktober tijdens de 42ste editie van het Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya in Spanje. Before the Fall heeft nog geen Nederlandse distributeur.

Door dezelfde jury werd de Noorse korte film Cold and Dry van Kristoffer Joner genomineerd voor de Gouden Méliès 2009 in de categorie Beste Korte Europese Fantastische Film. (In deze categorie wordt geen Zilveren Méliès uitgereikt.) De jury vermeldde over de film: ‘Nooit geweten dat de Noren zoveel humor hadden.'

De publieksprijs , de Silver Scream Award, ging eveneens naar Let the Right One In. Zie hier voor de complete uitslag.