Verloren film van King Vidor gerestaureerd

Bardelys the Magnificent uitgebracht op DVD

De stomme film Bardelys the Magnificent (1926) van King Vidor is uitgebracht op DVD in Amerika. Tot een paar jaar geleden werd aangenomen dat alle kopieën van de film waren vernietigd.

Productiemaatschappij MGM zag niets meer in de film toen het tijdperk van de geluidsfilm aanbrak. De film behouden kostte veel geld, en daarom werd er in 1936 besloten het negatief te vernietigen. Pas in 2007 kwam de film weer onder de aandacht, omdat er in een opslagruim van oude negatieven een kopie van de film werd gevonden, indertijd bedoeld voor restauratie. Op één reel na was de film compleet. Deze scene werd opgevuld door filmmateriaal uit trailers en filmstills. Het geheel is nu volledig gerestaureerd en voorzien van muziek van het Mont Alto Motion Picture Orchestra.

King Vidor maakte 73 films in 67 jaar en was daarmee de langst actieve regisseur in de filmgeschiedenis. Zijn grootste succes was The Big Parade (1925), de meest verdienende stomme film ooit. Vidor werd vijf keer genomineerd voor een Oscar en kreeg er uiteindelijk een in 1979 voor zijn gehele oeuvre.