Veiling van filmmuziek Hitchcocks Psycho

Werk van componist Hermann wordt verkocht

Op 24 maart worden het werk en de boeken van componist Bernard Hermann door het Londense veilinghuis Bonhams geveild. Hieronder valt ook de beroemde filmmuziek uit Psycho (1960) van Alfred Hitchcock.

Het gaat om een 20 pagina’s tellend manuscript waarop de beklemmende muziek staat geschreven. In de muziek zijn strijkstokken te horen die steeds harder en sneller de snaren van de violen beroeren.  De helft ervan is geschreven in zwarte inkt op Ricordi muziekpapier. Zo ook het muziekstuk uit de bekende douchescène, waarin het hoge, ijzige gekras van de violen te horen is op het moment dat de moordenaar met een mes in het slachtoffer steekt.

De Amerikaanse componist Bernard Hermann (1911-1975) is het bekendst om zijn samenwerking met Alfred Hitchcock. Hij componeerde niet alleen muziek voor diens grote films als The Man Who Knew To Much (1956), Vertigo (1958), North by Northwest (1959) en Marnie (1964).  Hij verzorgde ook het geluid in de film The Birds (1963), waar geen muziek, maar slechts nagebootste vogelgeluiden in te horen zijn.

Dat Hermann voor verschillende soorten films muziek maakte, blijkt uit zijn bijdrage aan onder andere La Mariée était en noir (Truffaut, 1968), Citizen Kane (Welles, 1941) en Taxi Driver (Scorsese, 1976). Na zijn dood is Hermanns muziek door grote regisseurs nogmaals gebruikt. Tarantino gebruikt zijn muziek in Kill Bill: Vol.1 (2003) en Deathproof (2007). Ook Almodóvar koos voor muziek van Hermann in de film Kika (1993).

De veiling wordt gehouden met goedkeuring van Hermanns derde vrouw, Norma Hermann. Verwacht wordt dat het manuscript 56.000 dollar op zal leveren.

 


De beroemde douchescène.