De gevangenisfilm Un prophète moet dit jaar Frankrijk vertegenwoordigen bij de Oscars. Ook België maakte dit weekend haar inzending bekend: De helaasheid der dingen.

Un prophète gaat over de jonge crimineel Malik, die in de gevangenis in contact komt met een maffiabaas en zich hogerop werkt in het criminele circuit. De film won dit jaar de Grote Juryprijs op het filmfestival van Cannes.

De helaasheid der dingen, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, gaat over een 13-jarige jongen die opgroeit in een verkeerd milieu in een Belgisch dorp. Ook deze film deed het goed in Cannes; hij kreeg een eervolle vermelding van de C.I.C.A.E (Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai Européens).

De Nederlandse Oscarinzending is nog steeds onzeker. Vandaag zou de selectiecommissie nog een keer bij elkaar komen, om de definitieve inzending vast te stellen. De keuze was onlangs gevallen op The Silent Army, maar er werden verschillende bezwaren aangevoerd, omdat de film niet zou voldoen aan de reglementen van de Academy. De deadline voor niet- Engelstalige Oscarinzendingen is 1 oktober.

Hieronder een aantal van de tot nu toe bekendgemaakte Oscarinzendingen:

Brazilië: Salve Geral (Sergio Rezende)
Duitsland: Das weisse Band (Michael Haneke)
Finland: Postia Pappi Jaakobille (Klaus Haro)
Japan: Nobody To Watch Over Me (Ryôichi Kimizuka)
Oostenrijk: Ein Augenblick Freiheit (Arash T. Riahi)
Zuid-Afrika: White Wedding (Jann Turner)
Zweden: Involuntary (Ruben Ostlunds)

Voor een volledig bijgehouden lijst van de inzendingen, klik hier.