Un prophète wint op London Film Festival

Documentaireprijs voor Defamation

De Franse film Un prophète van Jacques Audiard heeft woensdagavond op het London Film Festival de prijs gewonnen voor beste film. Defamation, de documentaire van de Israëlische filmmaker Yoav Shamir, kreeg de prijs voor beste documentaire.

Un prophète, een drama over een tiener die in de gevangenis steeds verder verstrikt raakt in de criminaliteit en op den duur bendeleider wordt, liet onder andere Das weisse Band van Michael Haneke achter zich. Op het filmfestival van Cannes was dit net andersom en kreeg Haneke’s film de Gouden Palm. Un prophète wordt in februari 2010 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en wordt vlak daarvoor vertoond op het filmfestival van Rotterdam (IFFR).

Defamation van Yoav Shamir won de Grierson Award voor beste documentaire. In de film komen verschillende deskundigen aan het woord over antisemitisme in de wereld en daarnaast volgt de maker Israëlische studenten die naar de voormalige concentratiekampen gaan in Polen. De documentaire wordt volgende maand vertoond op het documentaire filmfestival van Amsterdam (IDFA).