De 29ste editie van het Nederlands Film Festival wordt geopend met de première van de speelfilm Tramontana van regisseur Ramón Gieling. Dat heeft de organisatie van het festival, dat plaatsvindt van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht, dinsdag bekendgemaakt.

Tramontana, waarvoor Ramón Gieling zelf het scenario schreef, vertelt het verhaal van de scandaleuze liefde tussen de oudere Pepet Tremolls en de achttienjarige Rosa Campos de Amor tijdens de Franco dictatuur, met een raadselachtige zelfmoord op kerstavond als slotakkoord. De mysterieuze Tramontana-wind mengt zich als een personage in de liefdesgeschiedenis, als een kwaadaardige vrouw zonder wie het leven geen enkele zin heeft. De film is volledig opgenomen in het Spaanse dorp Cadaqués. De hoofdrollen worden vertolkt door de Spaanse actrices Yohana Cobo (Volver) en Lluís Soler.

Ramón Gieling (1954) studeerde in 1976 af aan de Kunstacademie in Arnhem. Hij maakte vele korte en lange cinematografische werken, zowel fictie als documentaire. In 2004 baarde Gieling veel opzien met de documentaire Johan Cruijff - en un momento dado. Vorig jaar werd zijn film Joaquin Sabina - 19 Dias y 500 Noches, een portret van de Spaanse zanger Sabina, genomineerd voor een Gouden Kalf.