The Hurt Locker scoort bij Amerikaanse filmcritici

Recensenten over de beste films van 2009

Wat zijn de beste films van het afgelopen jaar? Filmrecensenten en cinefielen buigen zich in december ieder jaar weer over deze vraag. Vier Amerikaanse filmcriticiverenigingen zijn eruit en twee van hen wijzen The Hurt Locker aan als beste film.

De Los Angeles Film Critics Association en de Boston Society of Film Critics geven The Hurt Locker de prijs voor beste film. Daarnaast krijgt regisseur Kathryn Bigelow van de critici in Los Angeles, Boston en New York (New York Film Critics Online) de award voor beste regie. De hoofdrolspeler van The Hurt Locker, Jeremy Renner, is volgens de Boston Society of Film Critics de beste acteur. De film gaat over sergeant William James (Jeremy Renner) die zich voegt bij een eliteteam van militairen die bommen demonteert in Irak. James zorgt voor frictie binnen de groep, omdat hij zo gek is op zijn werk dat hij enorme risico ’s neemt. The Hurt Locker krijgt in Nederland alleen een DVD-release (februari 2010).

Volgens de New York Film Critics Online is Avatar van James Cameron de beste film van 2009. De 3D-sciencefiction film, die op woensdag 16 december in Nederland in première gaat, gaat over een gevecht tussen mensen en aliens op de planeet Pandora.

De Washington, D.C. Area Film Critics Association gaf eerder deze maand al de voorkeur aan Up in the Air van Jason Reitman. In deze tragikomedie trekt Ryan Bingham (George Clooney) vanwege zijn werk door het land en leidt daardoor een geïsoleerd bestaan. De film draait vanaf 14 januari 2010 in de Nederlandse bioscopen.

In tegenstelling tot de filmcriticiverenigingen komt het American Film Institute met een top 10 van beste films van 2009. Naast The Hurt Locker en Up in the Air staan onder meer Coraline, Precious en Up op deze lijst. Avatar ontbreekt in de top 10.

De winnaars van de Los Angeles Film Critics Association
De winnaars van de Boston Society of Film Critics
De winnaars van de Washington, DC Area Film Critics Association
De winnaars van de New York Film Critics Online
De volledige top 10 van het American Film Institute