Thaise film uitgesloten van festival Bangkok

Documentaire gaat over politiek gevoelig onderwerp

De Thaise documentaire This Area Is Under Quarantine van Thunska Pansittivorakul is uitgesloten van het World Film Festival of Bangkok. De film gaat over homoseksualiteit en het Tak Bai incident waarbij 85 mensen om het leven kwamen.

In de documentaire wordt openhartig gepraat over homoseksualiteit en bevat ook expliciete beelden waarin homoseksuelen seks hebben. Er komt ook een heel ander onderwerp aan bod, namelijk het Tak Bai incident. Filmmaker Pansittivorakul heeft kritiek op hoe de Thaise overheid hiermee is omgesprongen. Tijdens dit incident, een protest van moslims waarbij de politie ingreep, kwamen tenminste 85 mensen om het leven.

Sinds juli is er een nieuwe wet in Thailand die stelt dat de organisator van een filmfestival de beschrijvingen van films moet doorgeven aan een comité van het ministerie van Cultuur. Dit comité oordeelde dat het festival This Area Is Under Quarantine moest voorleggen aan een commissie die de film zou classificeren. Volgens deze commissie leverde het festival niet de juiste papieren waardoor zij geen oordeel over de film konden geven en dus werd de film uitgesloten.

Volgens een lid van het comité van het ministerie was het niet de bedoeling dat de film werd uitgesloten. ´Het is systeem zit nu eenmaal zo in elkaar,´ legde hij uit. Op de website van het Britse filmblad Screen International staat dat festivaldirecteur Victor Silakong zijn excuses heeft aangeboden aan het publiek. ‘Wij geloven dat de film een verhaal vertelt dat gezien moet worden en dat nooit eerder is vertoond in een film. De wet is verwarrend en biedt geen oplossing. We hebben gepraat over de vrijheid van meningsuiting, maar daar is hier geen sprake van.’

De wereldpremière van This Area Is Under Quarantine was eerder dit jaar op het filmfestival van Rotterdam (IFFR).