TIFF 2009 afgelopen

Prijzen uitgereikt, festival voorbij

Met het uitreiken van de diverse prijzen is de 34ste editie van het Toronto International Film Festival (kortweg: TIFF) afgelopen. De belangrijkste prijzen, die van de internationale filmrecensenten en het publiek, gingen naar The Man Beyond the Bridge (Laxmikant Shetgaonkar, India), Hadewijch (Bruno Dumont, Frankrijk) en Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (Lee Daniels, VS).

TIFF is geen festival met belangrijke prijzen. Het gros van de prijzen gaat naar makers uit thuisland Canada, wat meestal films betreft die buiten Canada niet worden uitgebracht.

Voor de goede orde: De prijs voor Beste Canadese korte film ging naar Pedro Pires met Danse Macabre; die voor het Beste Canadese debuut naar Alexandre Franchi met The Wild Hunt, en de prijs voor Beste Canadese film was voor Ruba Nadda met Cairo Time.

TIFF kent dus geen Gouden palmen, leeuwen of beren, wel is er een vakjury van internationale filmjournalisten, die ieder jaar twee FIPRESCI Prijzen mag uitreiken.

Die voor het beste debuut ging naar de Indiër Laxmikant Shetgaonkar, regisseur van het intieme drama The Man Beyond the Bridge. De beste film van het festival was volgens de vakjury Hadewijch, van de Fransman Bruno Dumont, die met Hadewijch een subtiele en versluierde vertelling over liefde, God en terrorisme maakte.

De publieksprijs, tenslotte, ging naar het harde en aangrijpende incestdrama Precious: Based on the Novel Push by Sapphire van de Amerikaan Lee Daniels.