Slumdog Millionaire grote winnaar Golden Globes

Brits drama wint vier prijzen

Het Britse Slumdog Millionaire is de grote winnaar geworden bij de Golden Globes. De film van Danny Boyle verzilverde alle vier de nominaties en won onder meer de prijs voor beste dramafilm. De Golden Globes, op de Oscars na de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen, werden zondag voor de 66ste keer uitgereikt.

Slumdog Millionaire, over een straatarme jongen die meedoet aan de Indiase Weekend Miljonairs, ging er ook met een Globe vandoor in de categorieën beste regie (Danny Boyle), beste scenario (Simon Beaufoy) en beste soundtrack (A.R. Rahman). Woody Allens Vicky Cristina Barcelona werd door de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) verkozen tot winnaar in de categorie beste musical of komedie.

Mickey Rourkes comeback in The Wrestler ( Darren Aronofsky) werd bekroond met een Golden Globe voor beste acteur in een dramafilm. Kate Winslet won zowel de prijs voor beste actrice (Revolutionary Road) als beste vrouwelijke bijrol (The Reader). De Golden Globe voor beste mannelijke bijrol ging zoals verwacht naar de in januari 2008 overleden Heath Ledger, voor zijn rol als The Joker in The Dark Knight. De prijs werd in ontvangst genomen door regisseur Christopher Nolan.

Beste actrice in een musical of komedie was Sally Hawkins, voor haar rol in Happy-Go-Lucky. Colin Farrell kreeg in de categorie beste acteur in een musical of komedie een Golden Globe voor zijn rol in de Britse misdaadkomedie In Bruges. De Israëlische animatiedocumentaire Waltz with Bashir won de Globe voor beste buitenlandse film, Wall-E werd uitgeroepen tot beste animatiefilm.

Opmerkelijk genoeg wisten de films met de meeste nominaties – The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon en Doubt waren allen vijf maal genomineerd – geen enkele prijs in de wacht te slepen. Eveneens opvalland was het aantal filmacteurs dat won in de televisiecategorieën. Zowel Paul Giamatti, Laura Linney, Alec Baldwin , Gabriel Byrne, Anna Paquin, Tom Wilkinson en Laura Dern gingen met een Golden Globe naar huis.

Klik hier voor de gehele lijst met winnaars.

Christopher Nolan neemt Golden Globe Heath Ledger in ontvangst.