Shortlist documentaires Oscars bekend

Michael Moore’s film grote afwezige

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft de shortlist voor de Oscar voor beste documentaire bekend gemaakt. Vijftien van de in totaal 89 ingestuurde films staan op de lijst. Uiteindelijk maken vijf documentaires kans op een nominatie.

Op de shortlist zijn een groot aantal documentaires te vinden die worden vertoond tijdens het IDFA-festival. The Most Dangerous Man in America (Judith Ehrlich en Rick Goldsmith), die meedraait in het competitieprogramma voor de VPRO IDFA Award, maakt bijvoorbeeld kans op een Oscar. De documentaire gaat over voormalig defensieanalist Daniel Ellsberg, die begin jaren ’70 geheime documenten over de Vietnamoorlog doorspeelde aan The New York Times.

Andere documentaires die op de lijst staan en ook op het IDFA draaien zijn The Cove (Louie Psihoyos), over de dolfijnenjacht in Japan, en Food, Inc. ( Robert Kenner), over ‘het ware verhaal’ achter de voedselindustrie. De nieuwe film van Michael Moore, Capitalism: A Love Story, staat niet op de shortlist.

De vijf nominaties zullen op 2 februari bekend worden gemaakt. De Oscaruitreiking is op 7 maart.

Bekijk hier de volledige shortlist