Scenarioschrijver Millard Kaufman overleden

Geestelijke vader Mr. Magoo werd 92 jaar

Scenarioschrijver Millard Kaufman is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden, twee dagen na zijn verjaardag. Hij overleed in Los Angeles aan een hartstilstand.

Kaufman is één van de bedenkers van de tekenfilmfiguur Mr. Magoo, een raar gepensioneerd mannetje dat door zijn bijziendheid in allerlei lastige situaties verzeild raakt. In The Ragtime Bear (1949), waar Kaufman het script voor schreef , was Magoo voor het eerst te zien.

Kaufman kreeg twee Oscarnominaties voor het beste script. In 1953 voor de film Take The High Ground ! (Richard Brooks). Twee jaar laten werd hij voor de film Bad Day at Black Rock (John Sturges) nogmaals genomineerd, maar ook deze won hij niet. Beiden films gaan over een oorlogsveteraan, een thema dat Kaufman als ex-marinier vaker gebruikte voor zijn verhalen.

Ondanks zijn hoge leeftijd, was Kaufman nog druk aan het schrijven. Twee jaar geleden bracht hij op 90-jarige leeftijd zijn eerste roman uit, Bowl of Cherries. Over zijn beslissing om op zijn hoge leeftijd nog een roman te schrijven, zei hij: ‘Ik wist dat niemand van mijn leeftijd nog werk zou vinden in de filmindustrie en ik moest dus iets anders gaan doen om niet in de problemen te raken. Daarom besloot ik een roman te gaan schrijven.’

Vlak voor zijn dood legde Kaufman de hand aan zijn tweede en laatste boek, Misadventure, dat eind dit jaar uit zal komen.