Séraphine grote winnaar bij Césars

Biografische film valt zeven keer in de prijzen

De film Séraphine, geregisseerd door Martin Provost, won dit weekeinde zeven Césars, de prestigieuze filmprijzen die ook wel de Franse Oscars worden genoemd. De film sleepte onder meer de prijs voor beste film, beste soundtrack en beste scenario in de wacht. Actrice Yolande Moreau, die al een César won voor haar rol in het door haar zelf geregisseerde Quand la mer monte (2004), kreeg nogmaals de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol.

De biografische film gaat over het leven van de Franse schilderes Séraphine, die als schoonmaakster van appartementen in de buurt van Parijs werkt en wier schilderijen worden ontdekt door één van de huurders, kunstverzamelaar Wilhelm Uhde.

Gouden Palm-winnaar Entre les murs van Laurent Cantent, die ook genomineerd was voor een Oscar, won opvallend weinig prijzen. Slechts één prijs, de César voor best bewerkte scenario, ging naar dit docudrama over een blanke leraar op een zwarte school.

Schrijver Philip Claudel (Il y a longtemps que je t’aime) kreeg een César voor het beste filmdebuut. Het Israëlische Waltz with Bashir van Ari Folman werd uitgeroepen tot beste buitenlandse film.