Russische filmindustrie in crisis

Honderd filmprojecten afgeblazen

De Russische filmindustrie begint te lijden onder de economische crisis. Volgens het Russische film vakblad, Byulleten Kinoprokatchuika, zijn er al meer dan honderd filmprojecten afgeblazen en zijn Russische filmdistributeurs in financiële moeilijkheden geraakt.

In oktober 2008 kwam al naar voren dat meer dan 20 van de 89 geplande films uitgesteld waren binnen Mosfilm, het grootste studiocomplex van Rusland. Aan het begin van dit jaar verklaarde Mosfilm dat er momenteel geen enkele film wordt opgenomen in de studio. Volgens het hoofd van de studio, Shakhnazarov, is het de eerste keer sinds de crisis in 1998 dat er zoveel projecten tegelijk zijn stopgezet. In 1998 ontstond er een kredietcrisis nadat het Kremlin niet kon voldoen aan de verplichte gemeentelijke terugbetalingen.

Als gevolg van de onzekere economische situatie, richten de Russische filmdistributeurs zich nu bijna uitsluitend op Hollywood blockbusters. De nationale films en onafhankelijke, internationale projecten worden buiten spel gelaten. Yulia Kulikova, woordvoerder van Ruslands grootste onafhankelijke film distributeur, zegt:´In deze dagen hebben commerciële, sterke projecten onze prioriteit, want zij scoren hoog in de box office en leveren simpelweg meer geld op.´

Ook buitenlandse filmbedrijven voelen de financiële moeilijkheden waar de Russische filmindustrie mee kampt. Volgens de woordvoerder van het in Londen gestationeerde Hanway Films, hebben veel Russische kopers gekochte films geannuleerd of willen ze opnieuw in onderhandeling.

'Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal filmbezoekers,want mensen gaan altijd wel naar de film en zeker naar de grote blockbusters,´ aldus Kulikova. De Russische filmdistributeurs hebben echter moeite met het verkrijgen van geld, zowel van filmvertoners als van televisiestations. Zij houden angstvallig hun geld bij zich en sluiten geen deals meer zodat ze de distributeurs geen huurprijzen hoeven te betalen. In Rusland zijn de productiekosten de laatste jaren al flink gestegen en is draaien in Moskou bijna net zo duur geworden als het opnemen van een film in New York.

Het Russische ministerie voor Cultuur heeft bekend gemaakt dat er al staatsgeld toegewezen is aan verschillende filmproductiebedrijven en -distributeurs. Ook komt er hulp vanuit internationale hoek. Zo verklaart Irina Ignatiew, vicepresident van de Duitse verkoopgroep Telepoo,dat er speciale betalingsschema´s zijn opgesteld voor een aantal Russische kopers.