Russische Oleg Yankovskiy overleden

Acteur uit Nostalghia wordt 65

De Russische acteur Oleg Yankovskiy is woensdag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. De acteur was in eigen land een befaamde acteur, zowel in films als op het toneel. In het westen is hij vooral bekend door zijn hoofdrol in de film Nostalghia (Andrei Tarkovsky, 1993).

Yankovskiy speelde meer dan vijftig jaar in verschillende televisieseries en films en was ruim dertig jaar verbonden aan het Mouskou Lenkom Theater. Yankovskiy behoorde tot de meest populaire acteurs van zijn generatie in Rusland en werd vlak voor de val van de Soviet-Unie (U.S.S.R.) in 1991 onderscheiden met de prestigieuze  prijs People’s Artist of the U.S.S.R. 

Die populariteit had Yankovskiy onder andere te danken aan zijn filmrollen in de films Zerkalo (The Mirror ) uit 1975 en Nostalghia uit 1983, beiden van Andrei Tarkovsky. In 1968 betekende de film The Shield and the Sword (Heinrich Schwarzkopf) zijn grote doorbraak. Hierin speelt hij een Nazi-officier die de kant van de Russen kiest en naar de vijand overloopt.

De laatste film waar Yankovskiy aan mee werkte is Tzar van Pavel Lounguine. Hierin speelt hij de rol van de vijand van Ivan de Verschrikkelijke. De film wordt deze week in het programma Un Certain Regard op het filmfestival in Cannes vertoond.