Richard Todd overleden

Acteur bekend van The Dam Busters

De Ierse acteur Richard Todd is afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn woordvoerder, schrijft het Britse persbureau The Press Association. Todd, die het bekendst is van zijn rol in de oorlogsfilm The Dam Busters (Michael Anderson, 1955), had kanker.

Todd speelt in The Dam Busters de rol van Guy Gibson, een bevelvoerder en piloot  bij de Britse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat over een missie van de Britten om een dam van de Nazi’ s te bombarderen.

Daarnaast is Todd ook bekend van de film The Hasty Heart (Vincent Sherman, 1949), waarvoor hij de Golden Globe voor meest belovende nieuwkomer won. Daarnaast kreeg hij voor de film ook de Oscar- en Golden Globe nominatie voor beste acteur. In de film speelt hij de rol van een Schotse soldaat die terecht komt in een ziekenhuis in Burma tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Britse krant The Guardian schrijft dat Ian Fleming, de bedenker en auteur van de James Bond boeken, het liefst wilde dat Todd de rol van Bond zou spelen in de eerste Bondfilm Dr. No. Maar vanwege andere verplichtingen moest Todd het aanbod afwijzen en nam Sean Connery zijn plek in.