Recordaantal inzendingen animatiefilm Oscars

Twintig producties aangemeld

Een recordaantal animatiefilms is ingezonden voor de Oscars. In totaal zijn er twintig films aangemeld, waarvan er uiteindelijk vijf genomineerd zullen worden. Tenminste, als alle producties voldoen aan de voorwaarden van de Oscarorganisatie.

De regels van de Oscarorganisatie (The Academy of Motion Picture Arts & Sciences) schrijven voor dat er vijf films genomineerd worden, wanneer er tenminste zestien producties worden ingestuurd. Als er minder aanmeldingen zijn in de categorie animatiefilm, zoals de afgelopen jaren, dan worden de nominaties teruggebracht naar drie. De Oscar voor beste animatiefilm wordt niet uitgereikt wanneer er minder dan acht producties zijn ingestuurd.

Sommige producties voldoen nog niet helemaal aan de eisen, bijvoorbeeld omdat ze nog niet zijn uitgekomen in de bioscoop. Zo gaat de nieuwe Disneyfilm The Princess and the Frog op 11 december in première in de Verenigde Staten (Nederland volgt op 3 februari 2010). Het is echter onwaarschijnlijk dat er meer dan vijf films niet zullen voldoen aan de voorwaarden.

Onder de inzendingen zijn ook films die al wel zijn uitgekomen in Nederland, waaronder Coraline, Ice Age 3 en Up. De genomineerden zullen op 2 februari bekend worden gemaakt. De Oscaruitreiking is op 7 maart.


De volledige lijst met inzendingen