Rechtbank staat verspreiding film over kannibaal toe

Film Rohtenburg werd drie jaar geboycot in Duitsland

Rechtbank staat verspreiding film over kannibalisme toe
Film Rohtenburg werd drie jaar geboycot in Duitsland.
De Duitse rechtbank heeft de verspreiding van de film Rohtenburg van regisseur Martin Weisz in Duitsland toegelaten. De Amerikaanse film, met als internationale titel Grimm Love, is geïnspireerd op de gebeurtenis uit 2001, toen de Duitse Armin Meiwes de 46-jarige computeringenieur Bern Brandes vermoordde, in stukjes sneed en vervolgens op at. Meiwesdiende in 2006 een aanklacht in en eiste een boycot op de film Rohtenburg in Duitsland, wat door het gerechtshof aanvankelijk werd ingewilligd. Nu, bijna drie jaar later, trekt het gerechtshof dat vonnis weer in.

Begin 2001 deed Meiwesonder het pseudoniem Frankie een oproep op het internet aan mensen die opgegeten wilden worden. Hij kreeg ruim 200 antwoorden, maar uiteindelijk was de uit Berlijn afkomstige Brandes de enige die niet op het laatste moment afhaakte. Na een korte correspondentie reisde Brandes af naar Kassel, de woonplaats van Meiwes, waar alles gereed was gemaakt voor een bijzondere maaltijd.

Meiweshad de muren van een zogenaamde slachtkamer, vol haken aan het plafond en een heuse slachtbank, ter isolatie bekleed met matrassen, zodat eventuele pijnkreten van Brandes niet te horen zouden zijn. Eerst werd Brandes gedrogeerd met grote hoeveelheden drank en slaapmiddelen, waarna zijn penis op zijn eigen verzoek door Meiwes geamputeerd werd. Nog steeds bij bewustzijn, probeerde Brandes met Weis de penis te eten en toen deze hiervoor te taai bleek, werd de penis in een braadpan gebakken. Nadat Brandes buiten bewustzijn raakte (omdat dit even duurde, las Meiwes ondertussen een Star Wars boekje) sneed Weis de keel van de computeringenieur open en hakte het lichaam in stukjes. Dit alles werd met een videocamera geregistreerd.

De gebeurtenis kwam aan het licht toen Meiwes op het internet, op zoek naar nieuwe slachtoffers, over zijn heldendaad opschepte. Meiwes werd in 2004 tot achteneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag, wat twee jaar later in hoger beroep werd verlengd tot levenslang. Het strafrechtelijk proces verliep moeizaam, omdat kannibalisme niet strafbaar is in Duitsland en Brandes zich uit vrije wil had laten doden en opeten.

De Amerikaanse filmmaker Martin Weisz maakte ook de horrorfilm The Hills Have Eyes II. In Rohtenburg speelt Keri Russell een jonge studente die haar eindscriptie schrijft over een kannibaal en geobsedeerd raakt door het onderwerp van haar onderzoek.

Trailer Grimm Love