Producent Hercules Belville overleden

Motor achter grote internationale producties wordt 69 jaar

Zaterdag is in Londen de 69-jarige producent Hercules Belville overleden aan kanker. Belville werkte tijdens zijn loopbaan in de filmindustrie met grote filmmakers als Bernardo Bertolucci, Roman Polanski en Michelangelo Antonioni.

Op zijn 24ste ontmoette hij Roman Polanski, wat een keerpunt in zijn leven betekende. Belleville werd aangenomen als assistent voor de film Repulsion (1965 ), wat het begin was van een lange samenwerking en diepe vriendschap met Polanski.

Belville verhuisde naar Los Angeles, om als regieassistent aan andere grote films mee te werken. Hij participeerde in producties als The Passenger (Antonioni, 1975) en The Postman Always Rings Twice (Rafelson, 1981), waar hij een hechte band met acteur Jack Nicholson aan overhield.

In 1984 keerde Belville terug naar Engeland, waar hij een nauwe samenwerking met producent Jeremy Thomas onderhield en als de motor achter diens productiebedrijf werd beschouwd. Samen produceerden ze films als Bertolucci’s The Last Emperor (1987), Little Buddha (1994) en The Dreamers (2003 ).

Door zijn medewerking aan vele andere projecten, speelde Hercules Belleville een sleutelrol in de filmindustrie. Zijn collega’s roemen niet alleen zijn professionaliteit, maar met name zijn vriendelijkheid en warmte .