Prijsuitreiking op Film by the Sea festival

Awards voor Le Hérisson en Up

Op het Film by the Sea festival in Vlissingen zijn afgelopen zaterdag de prijzen uitgereikt. De belangrijkste prijs, de Film & Literatuur Award, ging naar Le Hérisson van Mona Achache. De animatiefilm Up won de publieksprijs.

Le Hérisson, naar het boek l’Elégance du hérisson van Muriel Barbery, gaat over de 12-jarige Paloma. Ze wil zelfmoord plegen, maar besluit een half jaar te wachten, tot haar 13e verjaardag, zodat ze zeker weet dat het leven niets moois te bieden heeft. De film draait vanaf 5 november in de bioscoop.

Het publiek van het Film by the Sea festival stemde massaal op de animatiefilm Up. Het Franse immigratiedrama Welcome kreeg een hogere gemiddelde waardering, maar is al uitgebracht in Nederland, waardoor de nummer twee de publieksprijs kreeg. De animatiefilm van Pixar gaat over een oude man die ballonnen aan zijn huis bindt om naar Zuid-Amerika te vliegen.

De oeuvreprijs ging dit jaar voor het eerst naar een Nederlander. Regisseur George Sluizer (Spoorloos) kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn vele internationale producties en met name voor het grote aantal boekverfilmingen dat hij maakte.