Prijs voor documentaire The Sounds of Insects

Jury vindt documentaire ‘buitengewoon visueel verhaal’

De documentaire The Sounds of Insects – Record of a Mummy krijgt de prijs voor Beste Europese Documentaire 2009 van de European Film Academy. Deze Zwitserse productie is gemaakt door Peter Liechti. De documentaire is door een jury als beste beoordeeld uit een groep van tien genomineerden.

Volgens de jury maakt Liechti in The Sounds of Insects ‘vakkundig gebruik van minimalistische middelen’. Verder noemt zij de documentaire ‘een buitengewoon visueel verhaal tussen leven en dood’.

The Sounds of Insects gaat over een overleden man die door een jager wordt gevonden in een afgelegen gebied . De man heeft gedetailleerde notities bijgehouden. Daaruit blijkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd door zichzelf te verhongeren. De documentaire is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat is opgeschreven in het boek Miira ni narumade van Shimada Masahiko.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het 22ste European Film Awards Ceremony op 12 december in Bochum, Duitsland. De European Film Academy is een verbond van Europese filmmakers en promoot de Europese filmcultuur. 

The Sounds of Insects – Record of a Mummy was eerder dit jaar te zien op het Internationale Filmfestival van Rotterdam. Het festival gaf speciale aandacht aan Peter Liechti door een retrospectief van hem te draaien.