Prijs voor de beste studentenfilm FilmIsreal uitgereikt

Winnaar And Thou Salt Love van Chaim Elbaum

De korte film And Thou Salt Love van de jonge, Israëlische filmmaker Chaim Elbaum heeft op de tweede editie van het Israëlische filmfestival FilmIsreal de juryprijs gewonnen. Hij won deze in de competitie voor de beste studentenfilm, die dit jaar voor het eerst georganiseerd werd.

De film werd door de jury geprezen om ‘zijn mooie dramatische en actuele thema's en de indrukwekkende cinematografie.’ And Thou Salt Love gaat over een jongen die aan een joodse leerschool studeert en zijn homoseksuele gevoelens probeert te verbergen. Hij belt een religieuze telefooncentrale om hulp en is ervan overtuigd dat hij genezen is van zijn homoseksualteit, totdat hij zijn oude schoolvriend tegenkomt. Filmmaker Elbaum studeert aan de religieuze filmacademie Ma’ale in Israël en is zelf openlijk homoseksueel

De tweede prijs was voor de korte film Insights van Dana Keidar en de derde prijs werd uitgereikt aan Shirli Nadav voor de film Chief Builder.

FilmIsreal werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd in Amsterdam en vond ook dit jaar plaats in het Ketelhuis in Amsterdam. Van 20 tot en met 24 mei werden er documentaires en animatie- en fictiefilms vertoond, waarin Israël, de Israëlische identiteit en het joodse geloof centraal staan. Ook is in het programma werk opgenomen van zowel nieuwe (student)filmmakers als prijswinnende regisseurs uit Israël.

De film And Thou Salt Love wordt op 21 juni om 21:30 op de Joodse Omroep (Nederland 2) uitgezonden.