Prestigieuze Donatello Awards uitgereikt

Zowel Il Divo als Gomorra winnen zeven prijzen

Dit weekend werden de belangrijkste Italiaanse filmprijzen, de Donatello Awards, voor de 53ste keer uitgedeeld door l’Accademia del Cinema Italiano. Grote winnaars waren, niet geheel onverwachts, Il Divo van Paolo Sorrentino en Gomorra van Matteo Garone.

Beiden films wonnen zevenvan de felbegeerde beelden. Il Divo won in de categorieën Beste Cinematografie, Beste Muziek, Beste Make-up, Beste Kapsels en Beste Visuele Effecten. Acteur Toni Servillo werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol van de Italiaanse minister- president Andreotti. Piera Degli Espositi, die in de film Andreotti’s vrouw speelt, kreeg een Donatello voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Sorrentino won in 2005 al vijf Donatello’s voor zijn film Le Conseguenze dell’amore, waar Servillo ook de titelrol in vertolkte.

Ook Gomorra, de rauwe maffiafilm in documentairestijl en verfilming van het gelijknamige boek van journalist Roberto Saviano, ging naar huis met zeven beeldjes. Hij won de prijs voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Script , Beste Producer, Beste Originele Song, Beste Montage en Beste Geluid.

Actrice Alba Rorhwacher ontving de prijs voor beste actrice, voor de vertolking van de rol van de jonge Giovanna in Il papà di Giovanna (Pupi Avati),die haar beste vriendin vermoordt en vervolgens wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Haar vader, gespeeld door Silvio Orlando, blijft haar trouw bezoeken. De film speelt zich tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog af in Bologna en draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Beste nieuwe Italiaanse regisseur is Gianna di Gregorio, die zijn regiedebuut maakt met het komedische drama Pranzo di Ferragosto, en eerder al regieassistent was bij Gomorra . Pranzo di Ferragosto gaat over een man van middelbare leeftijd, die tijdens Maria Hemelvaart, een katholieke feestdag halverwege augustus, het weekend doorbrengt met een groep bejaarde dames. De film komt 20 augustus uit in Nederland.

De David di Donatello is vernoemd naar het bekende 15de  eeuwse beeld David, gemaakt door kunstenaar Donatello. De prijs bestaat uit een bronzen miniatuurversie van het renaissance beeld.