Oscarorganisatie verdubbelt aantal genomineerden

Niet vijf maar tien nominaties voor beste film

Vanaf volgend jaar worden niet vijf, maar tien films genomineerd voor de Oscar voor beste film. Dat heeft de organisatie woensdag in Beverly Hills bekendgemaakt.

De organisatie keert daarmee terug naar de beginjaren van de Oscaruitreiking . In de jaren 30 en 40 was het gebruikelijk dat er meer dan vijf genomineerden waren. Voor het laatst gebeurde dat in 1943 toen de klassieker Casablanca de prijs won.

Volgens Sid Ganis, directeur van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zoals de officiële naam luidt van de Oscarorganisatie , wordt de uitreiking door deze beslissing spannender. 'Door tien genomineerden toe te laten tot de categorie beste film, kunnen de Academy-stemmers ook de fantastische films laten meedingen die vaak wel in de andere categorieën opduiken, maar net worden weggedrukt in de race om de belangrijkste prijs.'

Steve Pond, auteur van een boek over de Oscaruitreikingen, geeft tegenover CNN nog een andere verklaring voor de beslissing. Door meer films toe te laten tot de belangrijkste catagorie, is de kans groter dat de favoriete film van een kijker genomineerd is, waardoor meer mensen geneigd zullen zijn naar de televisie-uitzending van de uitreiking te kijken. De afgelopen tien jaar zakten de kijkcijfers in. 'Je kunt een show zo spectaculair maken als je wilt, mensen kijken alleen als ze zich er betrokken bij voelen', aldus Pond. 'Dit is duidelijk een reactie op die dalende kijkcijfers.'

De genomineerden worden op 2 februari 2010 bekendgemaakt. Op 7 maart is duidelijk welke film de opvolger wordt van Slumdog Millonaire.